top of page
  • Γενικές πληροφορίες

Η Αφρική είναι η τρίτη σε έκταση ήπειρος της γης. Με έκταση 31.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην τροπική ζώνη. Είναι η ήπειρος των μεγάλων ερήμων, των τροπικών χωρών και της μαύρης φυλής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια και έχει φτάσει σήμερα τα 555 εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελείται από 1000 περίπου εθνικές ομάδες που έχουν διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, διαφορετικά ήθη και έθιμα και διαφορετικό πολιτισμό. Το 80% περίπου των κατοίκων της ανήκουν στη μαύρη φυλή.

Η Αφρική στο παγκόσμιο χάρτη βρίσκεται στα νότια της Ευρώπη και στα νοτιοδυτικά της Ασίας. Βρέχεται βόρεια από την Μεσόγειο θάλασσα, ανατολικά από την Ερυθρά θάλασσα και τον Ινδικό ωκεανό και δυτικά από τον Ατλαντικό ωκεανό.

 

Η κατανομή του πληθυσμού παρουσιάζει μεγάλη ανισότητα. Ορισμένες περιοχές είναι πολύ πυκνοκατοικημένες, ενώ άλλες είναι πολύ αραιοκατοικημένες. Από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι η Μεσογειακή παράλια ζώνη, μεγάλο μέρος των κρατών της Δυτικής Αφρικής, οι περιοχές των Μεγάλων Λιμνών και οι ορεινές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, ενώ η Σαχάρα, η Καλαχάρι και τα πυκνά δάση του Κονγκό είναι αραιοκατοικημένες περιοχές, πολλές χωρίς καν μόνιμο πληθυσμό.    

 

  • Κλίμα

 

Οι κυριότερες κλιματικές ζώνες της Αφρικής περιλαμβάνουν την εύφορη μεσογειακή παραλία, με την κοιλάδα του Κάτω Νείλου, τη Σαχάρα, την ζώνη της σαβάνας από τη Σενεγάλη ως την Αιθιοπία και τις ημι-άγονες περιοχές της Σομαλίας. Τη ζώνη των δασών της Δυτικής Αφρικής κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού που φθάνει ως το λεκανοπέδιο του Κονγκό. Τις ορεινές περιοχές της Αιθιοπίας και της Ανατολικής Αφρικής, που εκτείνονται ως τη Ρουάντα. Τις σαβάνες της Ανατολική, Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. την εύφορη νοτιοαφρικανική ακτή και τη νήσο της Μαδαγασκάρης.

 Υπάρχουν λίγες μεγάλες οροσειρές, λίγοι μεγάλοι πλωτοί ποταμοί και λίγα φυσικά λιμάνια. Το ύψος των βροχοπτώσεων ποικίλλει πολύ (από 1.500 χιλιοστόμετρα σε περιοχές της τροπικής των δασών μέχρι κάτω των 130 χιλιοστομέτρων στις διάφορες άγονες περιοχές). Το μεγαλύτερο επομένως μέρος της Αφρικανικής ηπείρου περιλαμβάνει οροπέδια με θαμνώδη βλάστηση και λιβάδια. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι περιοχές της Αφρικής γύρο από τον ισημερινό έχουν τροπικό κλίμα. Βόρεια και νότια της ζώνης του τροπικού κλίματος εκτείνονται μεγάλες περιοχές με κλίμα ερήμου και μόνο ένα τμήμα στα βόρεια και στα νότια της ηπείρου έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα. Υπάρχει επίσης γύρο από το τροπικό κλίμα, μία παραλλαγή του, το υποτροπικό κλίμα και τέλος στο εσωτερικό της ηπείρου το θερμό και ξηρό κλίμα.

Μεσογειακό κλίμα: Οι βροχές πέφτουν τους χειμερινούς μήνες, που για το νότιο ημισφαίριο είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Κλίμα ερήμου: Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές με μεγάλες διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας. Οι βροχές είναι σπάνιες και υπάρχουν περιοχές όπου δε βρέχει σχεδόν ποτέ (Η Σαχάρα).

Κλίμα θερμό και ξηρό: Εδώ οι βροχοπτώσεις είναι λίγες, εποχιακές και οι θερμοκρασίες υψηλές. Η βλάστηση είναι χαμηλή και εποχιακή.

Κλίμα υποτροπικό (θερμό): Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές όλο το έτος και διακρίνουμε μια περίοδο βροχών και μια περίοδο ξηρασίας. Περιοχή με πολύ υψηλή χλόη και αραιά μεγάλα δέντρα. Σ' αυτές ζουν πολλά κοπάδια από φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα.

Τροπικό κλίμα: Η θερμοκρασία όλο το χρόνο είναι πολύ υψηλή και πέφτουν πολλές βροχές (Το τροπικό δάσος).

 

  • Η Σαχάρα

 

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. έχει έκταση 8.600.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί το δυτικό άκρο της Αφροασιατικής ερημικής ζώνης. Ορίζεται βόρεια από την Μεσόγειο Θάλασσα και την οροσειρά του Άντλαντος, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα. Στην Σαχάρα ανήκουν συνολικά 5.120 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Τα κύρια τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν πεδιάδες που εκτείνονται σε υψόμετρο από 180 ώς 360, βαθύπεδα, βυθίσματα, μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Βύθισμα Κατάρα που φθάνει σε απόλυτο υψόμετρο -135 (κάτω από τη στάθμη της θάλασσας), καθώς και δύο ορεινές αλυσίδες, τα όρη Αχάγκαρ (Χόγκαρ) που φθάνουν σε μέγιστο υψόμετρο 3.003 και τα όρη Τιμπέστι που φθάνουν σε μέγιστο υψόμετρο 3.415 στην κορυφή Έμι Κούσι, την υψηλότερη της ερήμου. Μόνο το20% του εδάφους καλύπτεται από άμμο, ενώ το υπόλοιπο καλύπτουν κροκάλες και μαλακά πετρώματα.

Στο εσωτερικό της ερήμου υπάρχουν διάφορες περιοχές με ιδιαίτερη ονομασία, όπως είναι η Τανεζρούφτ στην νοτιοδυτική Αλγερία ή η Τένερε ( Γη του φόβου) στο κεντρικό τμήμα της Δημοκρατίας του Νίγηρα. Η Σαχάρα ανήκει στις χώρες: Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία και Δυτική Σαχάρα. Από τις χώρες αυτές η έρημος καταλαμβάνει το 99% του εδάφους της Λιβύης και το 98% του εδάφους της Αιγύπτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page